Nike

Nike is een van de meest bekende merken in de wereld en in dit artikel zal er uitgebreide informatie worden verstrekt over het succesverhaal van Nike.

Nike Inc. is de officiële naam van de Amerikaanse fabrikant, die naast sportkleding, sportschoenen en sportuitrustingen ook accessoires op de markt brengt. Het logo van Nike is zeer bekend en is de zogenoemde Swoosh. De verschillende producten worden verkocht onder de naam Nike Air, en Air Jordan. Nike heeft dochterondernemingen, zoals Cole Haan, Bauer en Converse. In 2006 bereikte Nike een omzet van vijftien miljard dollar.

Over de hele wereld zijn er meer dan 25.000 werknemers in dienst. Het hoofdkantoor van Nike is gevestigd in de staat Oregon. Het hoofdkantoor voor de landen in Europa, in Afrika en in het Midden-Oosten heeft Hilversum als vestigingsplaats.

Nike kleding Historie
Het bedrijf is opgericht in 1962 door Bill Bowerman en Phil Knight en kreeg de naam Bleu Ribbon Sports. De naam werd in 1978 gewijzigd in de huidige naam Nike en het bedrijf is daarmee vernoemd naar de Griekse god van de overwinning. Het verhaal luidt, dat de echtgenote van Bowerman wafels aan het bakken was en dat Bill de structuur van de wafels een uitstekende toepassing vond voor schoenen. Bill kwam samen met Phil op het idee om vanuit China schoenen te importeren en besloten om elk vijfhonderd dollar in het nieuwe bedrijf te investeren.

De afstandslopen Johnson begon in 1965 een winkel, waar de geïmporteerde schoenen te koop werden aangeboden. In 1971 werd het logo Swoosh ontworpen voor een bedrag van slechts 35 dollar. Dit logo werd vervolgens op alle producten van Nike afgebeeld. De eerste schoenencollectie werd in 1972 geïntroduceerd in de vorm van de Moon Shoe. De zool van deze schoen had de structuur van een wafel en werden speciaal ontwikkeld voor atleten, die de voorkeur gaven aan het dragen van lichte schoenen.

Het eerste sponsorcontract werd in hetzelfde jaar getekend met de tennisster Emma Ballard uit Roemenië. De verkooprecords werden in 1974 verbroken met de introductie van de Wafel Trainer en in 1979 kwam de eerste Air schoen op de markt. De zool van deze schoen werd met gas gevuld om een betere schikdemping te bewerkstelligen. In het jaar 1980 werd er voor de eerste goud gewonnen op de Olympische Spelen door een sporter, die Nike als merk droeg. Als snel daarna werd de eerste basketbalschoen ontwikkeld de Air Force 1. Het basketbalfenomeen Michael Jordan was de eerste basketspeler met deze schoenen. In 1988 is er een nieuwe slogan ontwikkeld en die luidt 'Just do It'.

Het succes van Nike is nadien alleen maar groter geworden. Ook andere sportkleding werd ontworpen en voorzien van het logo en bovendien werden er tal van grote sponsorcontracten met bekende namen getekend.

Sponsor
Het wereldberoemde merk Nike wordt door mensen over de hele wereld gedragen. Het is ook niet voor niet dat Nike een grote sponsor is van sportteams en individuele sporters, variërend van voetbalteams tot tennissers en van golfers tot atleten. Het Nike logo is dan ook overal te zien. De grootste namen die door Nike werden gesponsord of nog altijd worden gesponsord zijn onder meer Tiger Woods, Real Madrid, PSV en Michael Jordan. Ook landenteams worden gesponsord door het sportkledingmerk Nike, zoals Portugal, Nederland en Brazilie.

Concurrentiestrijd
Een van de grootste concurrenten van Nike is het sportmerk Adidas. Nike heeft nog altijd wel meer omzet in vergelijking met Adidas, maar ook dit merk kent een grote wereldwijde afzet van sportkleding, sportschoenen en accessoires. Adidas heeft in het verleden Reebok opgekocht en daarmee is de concurrentiepositie in elk geval sterk verbeterd. Net als Nike heeft Adidas ook veel sponsorovereenkomsten met onder meer Lionel Messi, Raul, Kaka en Zinedine Zidane. Adidas heeft op voetbalgebied meer sponsorovereenkomsten in vergelijking met Nike. Andere sportmerken, zoals Fila, Asics en Puma doen overigens ook mee in de concurrentiestrijd en proberen naast Nike en Adidas een betere positie te veroveren.

Copyright 2012 KledingOnline.net Disclaimer - Uw online kleding site - Alle merken op KledingOnline.net